Søndag den 11. november

Kl. 14.00  

                                                                            

                                                                 Annette Jakobsen

   ”Hvis suk var luftballoner”

 

En storslået fortælling om en af Danmarks største flygtningelejre

 

Når man i dag kigger ud over landskabet ved Gl. Rye, er det svært at forestille sig, men et af Danmarks smukkeste naturområder tæt ved Himmelbjerget var fra 1945-1948 omdannet til en stor flygtningelejr med ca. 10.000 tyske flygtninge. Med livet som indsats flygtede hele landsbyer fra Tysklands østlige områder i kolonner mod vest, da sovjetiske tropper rykkede frem mod dem i krigens sidste tid for at besejre Hitler. 

Nogen tid senere befandt de tyske flygtninge sig bag pigtråd i store baraklejre i et land, som indtil for nylig havde været besat af deres landsmænd. Deres skæbne var lagt i hænderne på danskere, som umiddelbart efter Anden Verdenskrigs afslutning havde al mulig grund til at afsky repræsentanter for det tyske rige. Således fik en lokal modstandsmand efter krigen en funktion i den to kvadratkilometer store Rye-lejr, og med hans egne ord gik hans syn på tyskerne fra "had til medlidenhed".

Forfatteren Annette Jakobsen står bag foredraget, hvor hun med udgangspunkt i sin bog »Hvis suk var luftballoner« tager tilhørerne med på en rejse ind i flygtningelejren og viser også billeder derfra.

Pris inkl. kaffebord 30 kr.